2013. február 23., szombat

Hosszú hétvége

Febr. 9-12-ig hosszú hétvége volt Nijmegenben. Hollandia déli részén ilyenkor farsangi karnevál van, a katolikus részeken. Vannak városok, ahol színes, díszes felvonulásokat is tartanak, pl. Maastrichtban, a többi helyen meg rendszerint bulizás megy éjjel-nappal. Van aki, beöltözik, van aki, nem, de a sör, és a holland sramliféle zene garantált. Én nem tudtam igazán, hogy ez a karnevál dolog mit takar, úgyhogy korábban már megbeszéltem a kedves holland barátainkkal, hogy meglátogatom őket a hétvégén. Az ismeretség több, mint 20 éves velük, a család barátai. Zeistben laknak, ami Nijmegentől északra van, Utrecht mellett.
Utrecht
Utrecht, csatorna


Verkli, ez játszotta a Karib-tenger kalózait
Szombaton vonattal utaztam Utrechtbe, a vasútállomáson várt rám Marja, a legközelebbi ismerősünk a hollandok közül. Körbevezetett Utrechtben, voltunk egy érdekes múzeumban, ahol zenélő órák, harangjátékok és verklik voltak kiállítva. Nagyon érdekes hely, sok interaktív dolog is van, amit ki lehet próbálni, volt angol nyelvű idegenvezetés, és sok verklinek a hangját meg is hallgathattuk. Az egyik legnagyobb a Karib-tenger kalózai főcím zenéjét játszotta. :) A múzeum után egy tradícionális édességboltba vitt el Marja, az ilyen boltokat nagyon-nagyon szeretem, olyan meghitt hangulatuk van. Fél 3 körül átbuszoztunk Zeistbe, mert 3-ra hivatalosak voltunk Marja lányáékhoz, mert a nagyobbik unokájának a születésnapját ünnepelték. 5-kor pedig a többi holland ismerőssel találkoztunk, két házaspárral, Piet-Annie és Wim-Corie. Wimék hívtak meg magukhoz, és ami meglepetés volt, igazi holland vacsorára. És természetesen mi mással fogadhattak volna, mint jó magyar pálinkával, amit még Magyarországról kaptak ajándékba. A vacsora meg valami csodavolt. Előételnek ráksalátát készített Corie, aztán kétféle levest ettünk, mind a kettő jó sűrű, finom, forró leves volt. Utána káposztás-kaliforniai paprikás krumplipürét varázsolt az asztalra Corie füstölt virslivel és ananásszal, és a desszert mennyei házi almatorta volt vanília fagyival. Ezek mind jellegzetes holland ételek, azért is részleteztem itt. Jót beszélgettünk, jó volt találkozni velük, mert nem sokat látjuk egymást, ugyanakkor nagyon kedves és melegszívű emberek. A vacsora után hazamentünk Marjához, és egy kis beszélgetés után le is feküdtünk aludni, mert hosszú és mozgalmas volt a nap.
Egzotikus verkli
Hegedülő zenegép
Vasárnap délelőtt istentiszteletre mentünk, utána ebédeltünk Marjánál, délután pedig sétáltunk Zeistben. Zeist gyönyörű város, rendezett, sok zöld területtel, szép házakkal, olyan igazi emberléptékű hely, pedig nem annyira kis város. Este egy idősek otthonában tartottak istentiszteletet, és önkéntes segítőként elmentünk rá. Itt, Hollandiában egészen más a felfogás az önkéntes munkáról, mint nálunk otthon. Itt teljesen természetes, hogy civilek is foglalkoznak idősekkel, betegekkel, fogyatékosokkal, így is nevelik már a gyerekeket is. Ez a felfogás nagyon emberi, és azt hiszem, igazán vehetnénk példát róla. Azt meg mondanom sem kell, hogy az idősek otthona összehasonlíthatatlan az otthoni állapotokkal. Szóval ilyen dolgokat jó megismerni közelről, élőben is, így tudja az ember igazán értékelni, és összehasonlítani az otthoni helyzetet a külföldi nézőpontokkal. Az istentisztelet után visszamentünk Marjához, és sokat beszélgettünk.
Hétfőn délelőtt pihentünk, beszélgettünk, fotókat nézegettünk egymás utazásairól, meséltünk egymásnak. Délután pedig jöttem vissza Nijmegenbe. Hamar elrepült ez a pár nap, de nagyon kellemesen telt.
Nijmegenben teljes karneváli hangulat fogadott. Bár itt nem volt felvonulás, azért a belvárosi utcák tele voltak konfettivel, szerpentinnel és egyéb karneváli kellékekkel, és a pubok előtt délután is jelmezes emberek álldogáltak sörrel a kezükben, és üvöltöttek együtt a bentről kiszűrődő zenével. :)
Kedden napközben tanultam, este pedig együtt vacsoráztunk a mentorcsapattal.
Városháza, Zeist

Kastély Zeistben

Zeist

Marjával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése